Instruktörer

Huvudinstruktörer


Alex Tilly, 5 dan, huvudinstruktör, Shibu-cho

1. Varför började du med Shorinji Kempo? Hur länge sedan?
Jag ville hålla på med kampsport redan som liten. Men jag var ett bråkigt barn med disciplinproblem som mest satt i korridoren under lektionerna, så jag blev mer eller mindre placerad i en elit-balettskola där vi tränade många timmar om dagen sex dagar i veckan. Vi fick inte träna något annat än balett! När jag var 19 år, efter 10 års hård träning, slutade jag äntligen dansa och sökte efter en kampsport. Jag såg en lapp om Shorinji Kempo på en lyktstolpe och gick dit. Instruktören var trevlig och intelligent och visade mot en plansch hur man snärtade med fingrarna mot ögonen - planschen trasades sönder och då tänkte jag: det här är på riktigt! Jag gillade också att det fanns en tydlig filosofisk aspekt. Men helt ärligt så ville jag mest bli grym på att slåss... Tack och lov har min drivkraft ändrats något under de år jag hunnit träna.

2. Vad uppskattar du mest med att träna Shorinji Kempo?
Jag kan inte ens tänka mig hur det skulle vara att inte träna Shorinji Kempo, det har varit en viktig del av hela mitt vuxna liv. När livet har känts tungt eller stressigt har träningen och klubben varit en fast punkt och en tillflyktsort. Då jobbet känns pressande blir träningen en stund då tankarna helt avstannar. Kampträning är perfekt för att vara helt mindful, helt närvarande - det finns ju inget utrymme för att grubbla eller oroa sig när man sparras, då blir man träffad direkt! Efter ett pass känns problem också annorlunda, jobbiga saker blir triviala och saker hamnar i ett annat perspektiv.

3. Vilken nytta har du haft av träningen i ditt "vanliga" liv?
Massor, och jag får mer och mer nytta för varje år som går! Ju mer jag förstår de mentala aspekterna av Shorinji Kempos filosofi Kongo Zen, desto mer inser jag hur jag kan tillämpa det i min vardag. Det kan handla om förmågan att vara helt koncentrerad eller disciplinen att träna oavsett om jag egentligen känner för det. Insikten att man utvecklas genom små små steg varje dag snarare än genom dramatiska insikter har hjälpt mig att mödosamt ta mig ditåt jag vill i livet. Tålamod är en annan sak jag tvingats lära mig - och det är inte något jag haft naturligt. Den kanske viktigaste nyttan är förmågan att uppskatta och fullt ut uppleva nuet - det som också kallas mindfulness. Sen har jag haft enorm nytta av Shorinji Kempos tekniker under de nästan 10 år då jag arbetade som dörrvakt. Tyvärr jobbade jag mest på ställen med mycket slagsmål och började då förstå hur man får teknikerna att fungera - för det gör de verkligen!

4. Vilka mål har du med din träning just nu?
Just nu tycker jag att träningen är roligare än någonsin. Shorinji Kempo har så många tekniker och är så komplext att man alltid kan fortsätta utvecklas. Variationen och nyttan jag märker av träningen är otroligt stimulerande. Jag brukar formulera ett antal mål för mig själv varje termin - tekniska, fysiska och mentala. Just nu handlar mycket om att jag vill bli mjukare i mina grepptekniker och inte vara så beroende av styrka. Jag siktar också på att gradera till 5 dan, kanske redan i vår. Innan dess vill jag kunna alla nya tekniker (och alla gamla också) så bra att jag kan utföra dem på båda sidor, intuitivt under sparring. Innan dess vill jag inte gå upp och gradera även om jag tror att jag skulle bli godkänd. Klubben har också massor av bra människor som ger mig mycket energi och glädje varje pass. Ett viktigt mål för mig är att hjälpa andra att utvecklas och växa, att coacha fram de som vill tävla och att hitta nya sätt att utveckla träningen. Sen är det EM i Monaco i juni 2011 - det vore kul om det gick riktigt bra för klubben då. Och det är jag ganska säker på att det kommer göra...

 5. Vad gör du då du inte tränar?
Mitt arbete som leg. psykolog tar mycket energi. Jag arbetar som konsult med ledarskapsutveckling, coaching, konflikthantering och utbildning. Mitt jobb och träningen befruktar varandra - jag blir bättre på jobbet av att träna Shorinji Kempo och jag blir bättre på att träna och coacha av mitt arbete. Jag försöker också spendera mycket tid med mina vänner. Många av dem är kampsportare på elitnivå, t.ex. inom BJJ, boxning, MMA, judo, och taekwondo. Så vi tränar mycket ihop och byter idéer, sparras och har kul eller kollar på UFC och K1. Jag tror många skulle beskriva mig som en riktig kampsportsnörd, jag sitter gärna och analyserar Shorinji Kempo, boxning eller thaiboxning på Youtube några timmar om dagen då jag är ledig. Om någon flickvän står ut med det? Inte hittills..
___________________________________________________________
Anders Magnusson, 5 dan, biträdande huvudinstruktör, Fuku shibu-cho

1. Varför började du med Shorinji Kempo? Hur länge sedan?
Jag har tränat Shornji Kempo i 17 år. Jag håll på med Kanot under många år och har alltid gillat att träna. När jag slutade med Kanot ville jag börja träna någon kampkonst med fokus på självförsvar och där både mjuka och hårda tekniker fanns med. Av en slump gick jag förbi Shorinji Kempo Stockholm Södras dåvarande lokaler på Ölandsgatan. Efter att ha varit med några gånger kände jag verkligen för att fortsätta. En anledning att jag ville fortsätta var de filosofiska delarna.

2. Vad uppskattar du mest med att träna Shorinji Kempo?
Det jag uppskattar med Shorinji Kempo är den otroligt varierande träningen. Och att det enligt min uppfattning är ett mycket bra självförsvar. Viktigast av allt är att det är så roligt att komma till klubben och träna samt den goda stämningen.

3. Vilken nytta har du haft av träningen i ditt "vanliga" liv?
Jag kan dela in det i två delar. Den fysiska delen som är viktigt för att kunna leva ett bra liv och hålla sig hyfsat frisk. Den psykiska delen som långsiktigt är det viktigaste där jag upplever en ökad känsla av trygghet och säkerhet och både ett bättre självförtroende och en bättre självkänsla.

4. Vilka mål har du med din träning just nu?
Det absolut viktigaste målet är att det skall vara roligt att träna och att jag skall fortsätta tycka det under många år. Utvecklingsmässigt är det att bli bättre på framför allt mjuka tekniker för att inom en inte alltför avlägsen framtid gradera till 5:e dan.

 5. Vad gör du då du inte tränar?
Jag har familj och två barn. Jobbar som Ekonomi- och IT-chef på ett Arkitektföretag. Utöver detta försöker jag hinna med att ta hand om villa och trädgård.
_______________________________________________________

Viktor Karlholm, 4 dan, assisterande huvudinstruktör, Jokyo

1. Varför började du med Shorinji Kempo? Hur länge sedan?
Det var Alex som fick mig att börja. Vi var kompisar när vi var dansare i unga år och när jag slutat med det kände jag fortfarande ett behov att att röra på mig (6 dagar i veckan...) och eftersom Alex tränade Shorinji Kempo så provade jag på. Jag fastnade direkt för den nya utmaningen, det var ett helt nytt sätt att röra sig på mot vad jag var van vid, vilket var uppfriskande, och träningsatmosfären var mycket mer positiv än mina tidigare erfarenheter inom dansen.

2. Vad uppskattar du mest med att träna Shorinji Kempo?
De ständiga utmaningarna, nya tekniker och nya tävlingar, och alla trevliga människor som kommer till dojon och tränar. Jag undervisar mycket också och jag blir så glad och inspirerad av att se alla mina elever utvecklas.

3. Vilken nytta har du haft av träningen i ditt "vanliga" liv?
På många sätt har självförsvaret varit användbart men framför allt den filosofiska biten (Kongo Zen) har givit mig mest. Jag har haft betydande användning av 'mindfulness' i livet (något som träningen verkligen genomsyras av) och att bättre kunna hantera stress. Den fysiska delen har dessutom givit mig god hälsa.

4. Vilka mål har du med din träning just nu?


5. Vad gör du då du inte tränar?
Tränar ännu mer, jag håller även på med Cross-Fit. Ser mycket på film, lyssnar på musik, hänger med mina katter och är sedan länge intresserad av buddhism som jag studerar och praktiserar så mycket jag kan. Jag uppskattar också en kopp riktigt gott te, Darjeeling Tukdah first flush hör till favoriterna.
___________________________________________________________


Instruktörer


Pontus Haglund, 3 dan, instruktör
1. Varför började du med Shorinji Kempo? Hur länge sedan?
Jag började med Shorinji Kempo 1994 efter att ha lärt känna ett par killar som tränade i Haninge. De beskrev vad Shorinji Kempo var och dess principer och jag tyckte att det verkade intressant. Den förening som låg närmst mig var Bromma så jag åkte dit, testade att träna och tyckte det var kul. Efter ett par månader var det ett träningsläger i Haninge där en instruktör från Japan deltog och i och med det lägret var jag helt fast!

2. Vad uppskattar du mest med att träna Shorinji Kempo?
Omväxlingen i träningen. Möjligheten att träna och försöka bemästra hårda och mjuka tekniker ger en stor variation och efter mycket nötande i handlederna tränandes kast kan man växla över till sparring, mittsträning och annat. Att vi sedan har en tydlig mental aspekt av träningen är otroligt viktigt, träningarna är givande även om man är helt slut fysiskt.

3. Vilken nytta har du haft av träningen i ditt "vanliga" liv?
Två aspekter: Ökat självförtroende tror jag tydligt lyser igenom i både arbetssituation och privat – jag tror att den trygghet man har i att kunna försvara sig eller ingripa lyser igenom och gör att man råkar ut för färre hotfulla situationer. Den andra delen är att träningen gör att man orkar mer, sover bättre och generellt trivs bättre med sitt liv.

4. Vilka mål har du med din träning just nu?
Jag strävar efter att gradera till tredje svarta bältet, Sandan, under det närmsta året. Sedan får vi se. (Avklarat 31 mars!)

5. Vad gör du då du inte tränar?
Jobbar, jobbar, jobbar, reser en hel del framför allt till Barcelona dit min flickvän flyttat och nu jobbar. Sen försöker jag hinna med lite Xbox 360 mellan varven också :-)
_____________________________________________

                                                             
Kristoffer Hamberg, 3 dan, instruktör

1. Varför började du med Shorinji Kempo? Hur länge sedan? 
Första gången jag kom i kontakt med Shorinji Kempo var i mitten av 80-talet. Mitt intresse för kampsport växte efter att ha sett Karate Kid och flertalet olika filmer med Bruce Lee. Jag är uppväxt på Gotland och höstarna och vintrana var extremt långa så jag och många av mina vänner spenderade mycket tid framför videon. 

2. Vad uppskattar du mest med att träna Shorinji Kempo?
Det jag uppskattar mest är kamratskapen. Jag hade ett längre uppehåll från Shorinji Kempo då jag reste runt i världen och jobbade och allmänt njöt av tillvaron. När jag började för andra gången 2003 så fanns det ingen annan kampsport i mina tankar för mitt minne av Shorinji Kempo var så väldigt positivt. Jag älskar den stora variationen av mjuka och hårda tekniker och den inställningen som finns inom Shorinji Kempo. "Det är bättre att hundra personer tar ett steg, än en person tar hundra steg". Genom att övervägande antalet av teknikerna utförs tillsammans med någon annan så blir man tvungen att lära sig att samarbeta och kompromissa, vilket jag anser att man har stor nytta av i olika sociala sammanhang.

3. Vilken nytta har du haft av träningen i ditt "vanliga" liv?
 Under de senaste fem åren har jag studerat på universitetet i Stockholm och samtidigt jobbat på nätterna för att undvika att ta studielån. Shorinji Kempo har hjälpt mig att kunna fokusera på en sak i taget och vara närvarande. I mitt extrajobb, som var inom psykiatrins slutenvård, var jag tvungen att vara mentalt närvarande då många av patienterna kunde vara våldsbenägna. En av grundstenarna inom Shorinji Kempo är ju att försöka att läsa av situationen innan den uppstår och man blir tvungen att ta till våld. Detta har jag haft stor nytta av i livet. 

4. Vilka mål har du med din träning just nu? 
Jag strävar efter att gradera till tredje svarta bältet, Sandan. (Avklarat!)

5. Vad gör du då du inte tränar?
Jag har studerat och jobbat under de senaste fem åren och nu nalkas slutet (om 3 månader). Jag skall jobba med ungdomar som har sociala och emotionella problem. Den lilla tiden då jag är ledig brukar jag lyfta skrot och allmänt lata mig och njuta av livet.
__________________________________________________________
Yanlu Wang, 3 dan, instruktör1. Varför började du med Shorinji Kempo? Hur länge sedan?
Började runt 2000 när en bekant som tränade Shorinji Kempo introducerade mig till en träningsgrupp i Uppsala med några från Stockholm. I början var mitt syfte med Shorinji Kempo bara en anledning att komma bort från böcker och datorer en liten stund varje vecka, men bara efter en kort tid blev det mycket mer.

2. Vad uppskattar du mest med att träna Shorinji Kempo? 
De personer som jag tränar med.

3. Vilken nytta har du haft av träningen I ditt “vanliga” liv?
Inte något speciellt, men utan Shorinji Kempo skulle jag inte vara den jag är idag, från hur jag umgås med andra människor till hur jag själv mår dagligen.

4. Vilka mål har du med din träning just nu?
Försöker att alltid bli bättre på de saker jag är inte bra på.

5. Vad gör du då du inte tränar? 
Jobbar så mycket som möjligt för att ha tid över till flickvän.

__________________________________________________Kenneth Svedlund, 3 dan, instruktör
1. Varför började du med Shorinji Kempo? Hur länge sedan? 
Jag har tränat budo sedan jag var barn, jag började träna Ju-jutsu som tioåring men lade av efter ca två år då jag tyckte att barngruppen mest lekte och gjorde för lite teknik. Efter något år av uppehåll minns jag att träningssuget blev för stort och jag hittade då till Aikido som jag sedan tränade flitigt under 10 år. Nyfikenheten av kampkonst men också Japan som land och kultur blev så stor att jag under gymnasietiden åkte och studerade ett år i Japan som utbytesstudent. Då tränade jag Aikido och Iaido, och provade även Kendo ett tag. Åter hemma i Sverige och efter ett antal år tappade jag träningen på grund av en flytt och ett stressigt jobb. Även här gick ett år eller två av uppehåll, men sedan kände jag att jag inte riktigt trivdes med mig själv utan träning och budo. När den insikten var nådd så var jag först på jakt efter Aikido som tidigare varit min passion, men kunde då varken hitta den stil jag tränat eller en dojo att känna mig hemma i. Jag hade vid ett tidigare tillfälle (år 2000 tror jag det var) varit på ett läger med en norsk instruktör och zenmunk vid namn Are Larsen, han är väl bevandrad i flera kampkonster. På lägret undervisade han bland annat i Shorinji Kempo. Jag minns att det träningstillfället var mycket intressant, annorlunda tyckte jag även. De sätt att stå, röra och slå på var inte som jag var van med. Larsen-sensei hade också en närvaro och energi som gjorde ett starkt intryck. Så när jag 2005 återigen ville hitta tillbaka till träningen mindes jag Shorinji Kempo, och fann dessutom att det av en ren slump låg en dojo ett stenkast från min lägenhet! Från början tänkte jag nog att Shorinji Kempo bara skulle bli ett fint komplement till min Aikido som jag någon gång skulle ta upp igen, men i slutändan blev det tvärtom! Nu kan jag inte ens föreställa mig livet utan Shorinji Kempo.

2. Vad uppskattar du mest med att träna Shorinji Kempo?
Jag gillar den otroliga bredd som Shorinji Kempo bjuder på. Hårda och mjuka tekniker men också de mentala och filosofiska delarna. Jag har ju tränat och provat många andra kampkonster, men först med Shorinj Kempo fick jag en förståelse för olika principer som ligger bakom det vi gör. På många tekniker och företeelser som tidigare varit luddiga sattes ord och benämningar i och med Shorinji Kempo. För mig känns allting mycket rikare och nyanserat så. Det sägs ju att Shorinji Kempo är den tänkande människans kampart. Men givetvis uppskattar jag även att vi tränar fysiskt och poängterar vikten av att hålla sig i god form. 

3. Vilken nytta har du haft av träningen i ditt "vanliga" liv?
Jag vet att jag genom träningen blivit tydligare i tal och förmedling av mina tankar till medmänniskor. Inom Shorinji Kempo säger vi att det är viktigt att kunna identifiera rätt och fel, att se orättvisor och våga kliva in och göra en förändring i de fall det krävs. Det är något jag hela tiden försöker bli bättre på. I mitt jobb som fotograf krävs det att jag har en tydlig ledarroll och kommunicerar väl med olika avdelningar för att arbetet ska flyta. Även här har Shorinji Kempo påtagligt hjälpt mig att bli bättre.

4. Vilka mål har du med din träning just nu?
Några uppenbara mål är att vara med på VM i Japan 2013 samt att träna mot 3 Dan gradering (Avklarat!). Utöver det försöker jag bli starkare fysiskt och mera explosiv i hårda tekniker, något jag upplever att jag inte prioriterat så mycket tidigare. Sedan finns det förstås en lång rad av grejer på väntlistan. Men det är ju det som är så roligt med träningen, att det alltid finns något att förbättra!

5. Vad gör du då du inte tränar?
Jag ser en hel del på film, men det är ju också mitt jobb så det är bara delvis fritid. Umgås med vänner och flickvän. 

Patrik Lindström, 2 dan, instruktör
1. Varför började du med Shorinji Kempo? Hur länge sedan? 
Jag började träna Shorinji Kempo år 1998. Jag hade i många år varit nyfiken på stilen. Jag köpte en Shorinji Kempo bok 1977 "What is Shorinji Kempo?" när jag var 13 år som jag läste uppe i Skellefteå. Jag och min bror tyckte att stå i Ichiji gamae såg coolt ut. Jag kommer ihåg att jag var baskettränare när jag gick i sjuan och att det kom in någon i gymnastiksalen och störde träning och vägrade gå. Jag använde då Ura gatame för att kontrollera honom och övertyga honom att lämna träningen. Detta gjorde att jag tänkte: Det här fungerar ju. Sedan besökte jag en Shorinji Kempo-klubb som tränade på Fältöversten 1981.  Jag hade provat på många olika kampsportsstilar: Judo, Taekwando, Hapkido, BJJ, boxning och thaiboxning mm. Jag ville prova något som inte var en gladiatorsport. Jag kom ihåg att jag tyckte om Shorinji Kempo-teknikerna så därför föll det sig naturligt att jag började träna Shorinji Kempo 1998; något som var ett komplement till mitt då stressiga arbetsliv.

2. Vad uppskattar du mest med att träna Shorinji Kempo?
När jag går från träningen så är jag glad och all stress från arbetet är borta.

3. Vilken nytta har du haft av träningen i ditt "vanliga" liv?
Jag är mer vältränad nu. Jag har fått bättre kontakt med min son som också har tränat Shorinji Kempo. Jag kan använda en del mindfulness-tekniker som jag lärt mig av Alex. 

4. Vilka mål har du med din träning just nu?
Jag vill bli bättre på tekniker där man blandar hårda och mjuka tekniker. Tekniker som är unika för Shorinji Kempo. 

5. Vad gör du då du inte tränar?
Jag driver en egen datakonsultfirma. Jag har tre, snart vuxna, barn. Jag brukar promenera på Djurgården med min fru och hund. Jag har en del opensource kods projekt som jag ska engagera mig mer i. 


Fredrik Dunderberg, 1 dan, instruktör


1. Varför började du med Shorinji Kempo? Hur länge sedan?
Jag har sedan jag var liten varit fascinerad av Asien. Kulturen, mentaliteten, människorna och så klart kampkonsterna. Började som 10-åring med judo. Höll på något år, men hade inte tålamodet att fortsätta då. När jag började på gymnasiet fanns suget där igen efter att träna. Jag sökte runt, testade olika stilar som Wing Chun, Kung fu, Kendo och Karate men det var inte förrän jag gick och tittade på en träning med Shorinji Kempo som jag riktigt kände att jag gittat rätt.
Det var 1989 och Stockholm Södra hade en liten lokal vid Skanstull. Det var trångt, men det var kul. Shorinji Kempo kändes precis som det jag letade efter.
Genom åren har jag haft en del uppehåll från träningen av olika anledningar, bl.a. jobb och familj. Kom tillbaka till klubben våren 2011 efter ett längre uppehåll och det känns bättre än någonsin.


2. Vad uppskattar du mest med att träna Shorinji Kempo?
Förutom all rolig träning är det definitivt gemenskapen i klubben. Vi har en bra stämning och det är alltid lika kul att gå till träningen.
Shorinji Kempo  innehåller så många olika moment att passen blir väldigt variationsrika.

3. Vilken nytta har du haft av träningen i ditt "vanliga" liv?
Det är två saker jag närmast kommer att tänka på:
Ökat självförtroende är det första.
Tyvärr har vårt samhälle blivit råare. Då känns det tryggt att känna att man inte är helt hjälplös ifall man skulle bli utsatt för något. Skulle det behövas kan jag försvara mig och min familj eller hjälpa någon i nöd.

Det andra är ökad förmåga att koppla bort stress eller jobbiga tankar då det verkligen behövs och istället fokusera på det som är viktigt för stunden.

4. Vilka mål har du med din träning just nu?
Just nu har jag stort fokus på att bli rörligare i min sparring. Explosivare och snabbare fotarbete alltså.
Vad kan då vara bättre än att vi har ett gym i dojon?

5. Vad gör du då du inte tränar?
Bortsett från jobbet blir det mest att vara med familj och vänner samt fixa med hus och trädgård.
Film ligger mig varmt om hjärtat så det blir ofta film om kvällarna.